PRIVATE PILOT LICENCE
HUSUSİ PİLOT LİSANSI
EĞİTİM PLANI
KURSUN AMACI
PPL (A) dersinin amacı, pilot adayını görerek uçuş kuralları kapsamında sorumlu pilot veya yardımcı pilot olarak görev yapmak üzere eğitmektir.
EĞİTİME KATILIM ŞARTLARI
PPL (A) eğitim kursuna kabul için başvuru sahibinin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekmektedir:
- – Tıbbi muayeneden geçerek, 1. veya 2. sınıf sağlık sertifikası almış olmak (Karşılanması gereken standartlar – Havacılık Sağlık Talimatı SHT-MED ile belirlenmiştir.) (part-med’in Türkiye’deki dengi)
- – Kursa kayıt sırasında en az 17 yaşında olmak
- – En az ilkokul mezunu olmak
- – ICAO’da en az 4. seviyeye eşdeğer İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak
ÖNCEKİ DENEYİMLERİN KREDİLENDİRİLMESİ
Balon dışındaki bir uçak kategorisinde pilot lisans sahipleri, Eğitim Müdürünün takdirine bağlı olarak, toplam uçuş süresinin% 10’unu uçuş süresi gereksinimine göre maksimum 10 saate (uçaklar) kadar kredilendirilebilirler. Çeşitli Onaylı Eğitim Organizasyonlarında hali hazırda kayıtlı olan veya eğitimine ara vermiş olan öğrenciler, kurs bitiminde eğitim müdürünün takdirine bağlı olarak teorik veya pratik derslerinden kredi alabilirler.
KURS YAPISI
PPL (A) kursu aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:
- – Teorik eğitim 110 saat (kendi kendine çalışma, sınıf dersleri)
- – Pratik eğitim 45 saat
Eğitim Müdürünün, adayın kursu tatmin edici bir şekilde tamamladığını onaylaması şartı bulunmaktadır.
Bu kılavuzda belirtilen bütün şartlar asgari olarak kabul edilmektedir.
EĞİTİM MÜFREDATI
UÇUŞ EĞİTİMİ – PPL (A)
PPL (A) kursu, en az 25 saatlik çift uçuş eğitimi ve 5 saatlik solo kros uçuş süresi dahil olmak üzere 10 saatlik denetimli solo uçuş süresi dahil olmak üzere 45 saatlik uçuş eğitimini içermektedir.
TEORİK BİLGİ EĞİTİMİ
AMC1 FCL.210; FCL.215, PPL için teorik bilgi dersinin ATO tarafından sağlanan en az 100 saatlik teorik bilgi eğitimini içermesini gerektirir.
HAVA HUKUKU VE HAVA TRAFİK KONTROL PROSEDÜRLERİ 10:00
HAVA ARACI GENEL BİLGİSİ 17:00
UÇUŞ PERFORMANSI VE PLANLAMA 07:00
İNSAN PERFORMANSI 07:00
METEOROLOJİ 13:00
SEYRÜSEFER 13:00
OPERASYONEL PROSEDÜRLER 07:00
UÇUŞ İLKELERİ 13:00
İLETİŞİM 13:00
HAVAALANINI TANIMA 02:00
HAVA ARACI TİPİ ÖZEL BİLGİSİ 08:00
TOPLAM 110:00
ÇALIŞMA METODU
Teorik eğitim, sınıf eğitimi ve kendi kendine çalışma, ardından sınıf içi pekiştirmenin bir karışımı olarak verilecektir.
KURUM İÇİNDE YAPILAN SINAVLAR
Kurs süresi boyunca öğrenci ara teorik bilgi yoklamasından geçmek zorundadır. Öğrenci bu yoklamadan başarısız olursa, bir İlerleme Raporu hazırlanır ve daha fazla danışma alması önerilebilir. Teorik Eğitim Kursu tamamlandıktan sonra öğrenci yazılı sınavı geçmek zorundadır. Bu sınav, diğer CAA sınavlarına benzer soru tarzında tasarlanmıştır ve böylece öğrencinin standart bir değerlendirmeden geçmesi sağlanır.
ZAMAN ÖLÇEĞİ
Her lisans programı için tam zamanlı bir uçuş eğitimi kursunun tamamlanması en az dört hafta sürmesi öngörülür. Ancak, çoğu durumda kurs süresi öğrencinin hazır bulunuşuyla belirlenir ve genellikle öngörülen süreden daha uzun sürer.
İLERLEME YOKLAMALARI
Pratik eğitim sırasında (hava egzersizleri) dört yoklama yapılmaktadır: trafik patern eğitiminden önce bir ara yoklama, ilk solo uçuştan önce bir ilerleme yoklaması, tek seferlik uçuşlardan önce bir ilerleme yoklaması ve kursun tamamlanmasında bir ön-CAA sınavı.
TESTLER VE SINAVLAR
UÇUŞ
A. İLERLEME TESTLERİ
Kurs süresince gerçekleştirilen Uçuş İlerleme Testleri:
- – Uçak uçuş yolundan önce
- – İlk solodan önce
- – İlk solo seyahat uçuşundan önce
- – PP PPL Beceri Testinden önce
- – PP PPL Beceri Testinden önce
İlerleme Testlerinin detayları aşağıda paragraf 2’de bulunmaktadır.
B.BECERİ TESTİ
Tüm eğitim tamamlandığında ve aday İlerleme Testi 4’ü geçtiğinde, PPL Beceri Testi yapılır. Test, yetkili makam tarafından belirlenen bir denetçi tarafından gerçekleştirilir.
TEORİK BİLGİ
A. İLERLEME TESTLERİ
Eğitimin çeşitli aşamalarında ilerleme yoklaması yapılacaktır. Genel olarak, önemli bir eğitim aşamasını tamamlamadan önce bir ilerleme kontrolü vardır. Spesifik olarak, ilerleme yoklamaları teorik bilgi eğitimi sırasında yapılmalıdır (her konudan sonra soruların evde cevaplanmasını gerektiren bir sınavdan en az % 80 başarılı olmayı gerektirir). Kursa devam edebilmek için gerekli standarda ulaşıldığını teyit etmek amacıyla ilerleme testi yapılmalıdır.
B.TEORİK BİLGİ SINAVLARI
- – İlgili tüm teorik bilgi eğitimi tamamlandığında teorik bilgi sınavları belirlenecektir.
- – Sınav, yetkili makam tarafından bu amaç için onaylanan bir Yer Kontrolcüsünün gözetimi altında tamamlanacaktır. Sınav devam ederken, adaylar muayene odasında yalnız bırakılmamalıdır.
Son güncelleme : 24.10.2022 11:45:23